,اولین شیعه, تشیع, رجال, رجال کشی, سبأ, سبا, سباء, شیعه, عبد الله بن سبأ, عبد الله بن سبا, عبد الله بن سباء, عبد الله سبأ, عبد الله سبا, عبد الله سباء, عبدالله بن سبا, عبدالله بن سباء, یوشع بن نون
متن شبهه:
در این مقاله میخواهیم بدانیم که اصل ریشه امامت از کجا آمده و بنیانگذاراران آن چه کسانی بودن در کتاب رجال الکشی تالیف عالم برجسته علم حدیث شیعه در صفحه ۱۰۱ بیان میکند که عدهای از اهل علم ذکر کردهاند که عبدالله بن سبا شخصی یهودی بوده و مسلمان شد و او در زمان یهودیتش قائل به امامت یوشع بن نون بوده و در اسلام بعد از وفات رسول خدا صلی الله علیه و آله مانند همین نظر را مطرح کرد و اولین کسی که قائل فرض بودن امامت حضرت علی علیه السلام بود و براءت از دشمنانش را ظاهر کرد. دقت کنید اولین کسی بود که فرض بودن ولایت و براءت از مخالفین را مطرح کرد.
پاسخ:
در رابطه با شخصیت عبدالله بن سبا، دو نظر مطرح است؛ برخی او را شخصیتی خیالی میدانند و برایش وجود خارجی قائل نیستند و برخی او را شخصیتی میدانند که از غلات است و توسط امیرالمومنین علی علیه السلام به اعدام محکوم و در نهایت به آتش کشیده شد.
در رجال کشی، بعد از نقل احادیثی در تایید غالی بودن عبدالله بن سبا و ادعای الوهیت حضرت علی علیه السلام و بیان عبارات ائمه در مورد او از جمله لعن امام صادق علیه السلام خطاب به او؛ در انتهای صفحه چنین میآورد که:
«ذکر بعض اهل العلم ان عبدالله بن سباء کان یهودیا فاسلم… و کان اول من شهر بالقول بفرض امامه علی…»
«برخی از اهل علم، متذکر شده اند که عبدالله بن سبا، از یهودیت به اسلام گرایش یافت… و او اولین کسی بود که به وجوب امامت حضرت علی علیه السلام مشهور شد…»
ذکر چند نکته لازم است:
اولا صاحب رجال کشی آورده است: «ذکر بعض اهل العلم» و نفرموده اند: «ذکر اصحابنا» چرا که این قول، قول علماء اهل سنت است، و این عبارت را صاحب رجال کشی از کتاب اهل سنت [المقالات والفرق اشعری قمی، متوفی ۲۹۹ یا ۳۰۱ ه.ق] نقل کرده است.
این عبارت در کتاب المقالات و الفرق اشعری (از علما اهل سنت) یعنی حدودا ۱۰۰ سال قبل از ولادت صاحب رجال کشی نقل شده است و در رجال کشی به نقل از آنجا آمده است. بنابراین از دیدگاه شیعه اعتباری ندارد.
دوما واژه و مفهوم امامت قبل از ظهور اسلام و برای پیامبرانی چون ابراهیم علیه السلام نیز به کار رفته بود؛ و بعد از ظهور اسلام و در روز غدیر خم، توسط پیامبر اکرم حضرت محمد صلی الله علیه و آله، برای ائمه دوازدهگانه بکار برده شد. چگونه میتوان مدعی شد که امامت، ساخته ذهن فردی است که سالها بعد از واقعه غدیر، مسلمان شده است.
برای اطلاعات بیشتر می توانید به کتاب علامه عسکری که در رد وجود عبدالله بن سبا نگارش یافته مراجعه نمایید.